Вашите въпроси към ИЗИТАКС

Вие питате - Ние отговаряме!

05.02.2020 Въпрос от А.Точева:

Управител и съдружник в ООД се самоосигурява в него. За личен труд във връзка с дейността на дружеството (а не управлението), трябва ли осигуряването да е по ДУК?

Изитакс: Не е нужно да е ДУК.

27.01.2020 Въпрос от Костадин:

Здравейте, въпросът ми е следният. Имам Еоод, управител съм, самоосигуряващ, дейността ми е в сферата на услугите към друга компания. Една ел. фактура на месец издавам за заплащане за свършена работа. Може ли да ми поемете счетоводството и каква е месечната цена? Благодаря!

Изитакс: Ако фирмата ви не е регистриран по ЗДДС, можем да ви включим в платформата за счетоводно обслужване. Счетоводен план УСЛУГИ 24,90 на месец. Ако имате други въпроси ни ги задайте без колебание.

11.11.2019 Въпрос от Борислав:

Здравейте, скоро ще започвам работа като фрийланс програмист в чужда фирма (от Украйна), което значи че няма да съм нает в тяхната компания, а ще бъда самоосигуряващ се. Искам да ви попитам за съдействие относно какви данъци ще дължа и как трябва да се регистрирам. От това което четох, най-честите варианти за хора като мен са или регистрация за свободна професия или създаване на ЕООД. Ще се радвам ако може да ме опътите.

Изитакс: Размера на осигуряването е един същ 175,28 лв с право на болничен и 155,68 без право на болничен. Като самоосигуряващо се лице трябва да се регистрирате към служба БУЛСТАТ в ТР, за фирма, регистрация на фирма в ТР. Данъка е 10% върху печалбата, дължим следващата година. При ЕООД, отговорността е един вид прехвърлена на юридическото лице, докато при самоосигуряването лично с ЕГН-то. Съответно се следи и за регистрация по ДДС, ако наближите прага за регистрация от 50 000 на 12 месеца назад. За да работите със така наречените Трети страни ( без БГ и ЕС), не ви нужна регистрация по ЗДДС.

07.05.2019 Въпрос от Кирил:

Въпроса ми е следния. Работя на 8 часов трудов договор. Мога ли да отворя фирма на мое име и как седят нещата. / Трябва ли да обявавам на работодателя си че ще откривам фирма?

Изитакс: откриването на фирма не е в конфликт с трудовите ви отношения. Не е нужно да обявявате това на работодателя си. Ако фирмата ви ще развива дейност, то ще нужно да се само осигурявате и от нея. Ако работодателя ви ви осигурява на максимална заплата от 3000лв, то тогава няма да дължите осигуровки във фирмата си. Ако заплатата ви е по малка то ще дължите и осигуровки 175,28лв месец.

17.04.2019 Въпрос от Иван:

Здравейте интересувам се дали вашата платформа е подходяща за човек който работи като свободна професия (самоосигоряващ се) и колко би ми струвало счетоводството?

Изитакс: Здравейте Иван, имаме подходящ счетоводен план за свободни професии: план УСЛУГИ 19,90лв./месец. Ако имате други въпроси, задайте ни ги.

19.02.2019 Въпрос от Виктор:

В плановете включено ли е обслужване по ЗДДС?

Изитакс: Плановете са разработени и предназначени за фирми нерегистрирани по ЗДДС. За съжаление, нормативната данъчна уредба към момента е отежнила регистрираните фирми (ДДС) със административни срокове и регионална зависимост спрямо счетоводството си. Което възпрепятства обслужването им на принципа и цените на ИЗИТАКС.

18.09.2018 Въпрос от Валентина:

Здравейте, стоматолог съм и имам фирма ЕООД, предстои ми да излезна в майчинство, внасям си всички осигуровки, питането ми е: каква е процедурата относно фирмата за да си получавам майчинството, тъй като моята счетоводителка ми каза, че за да получавам обезщетенията за майчинство трябва да назнача друг управител или прокурист на който да му плащам осигуровки, при положение, че фирмата няма да изпълнява дейност!

Изитакс: Здравейте Валентина. Счетоводителката ви е права, за жалост изключително болна и спорна тема... Експертите на НОИ считат че след като едно лице е излязло в майчинство, то следва същото да не изпълнява никакви дейности към дружеството. Дори и да се прекрати дейността му, те считат че се извършва дейност по управлението и администрирането му: подписване на данъчната декларация или отчетите за търговски регистър. Единствения изход е назначаване на друго лице за управител или прокурист.

13.09.2018 Въпрос от Ангел:

Здравейте! Искам да попитам, ако всеки месец получавам пари от Америка чрез Paypal и оттам в сметката ми в българска банка, тези пари, които получавам, подлежат ли на облагане? Трябва ли да подавам данъчна декларация в края на годината за тях, при положение, че това не са пари получени от търговия или бизнес, а от видеоклипове в уебсайт? Тези пари вече веднъж са обложени според американското законодателство. Необходимо ли е да се обложат втори път в България? Благодаря ви предварително!

Изитакс: Здравейте Ангел, Благодарим за въпроса! Нужно е да уточним няколко детайла преди да отговорим: НАП получава информация за движението на средства в акаунтите на български граждани в PayPal; търговската дейност се изразява в продажбата на стоки и услуги; между България и САЩ има подписано Споразумение за избягване на двойно данъчно облагане - СИДДО. 1. Да трябва да се подаде годишна декларация. 2. Ако получените средства са обложени със данък, т.е. данъка е удържан от "продавача", то същият е длъжен да предостави бележка за размера на удържания данък. Този документ следва да бъде приложен към данъчната декларация. 3. Получените средства няма да бъдат обложени със данък в България.

14.07.2018 Въпроси от Калин С.

Здравейте,Фирмата ми е замразена от няколко години, но възнамерявам да я пусна в експлоатация. Занимавам се главно с рекламна и IT дейност. Мои познати ме свързаха с няколко международни фирми. Имам няколко въпроса: 1. тъй като съм осигуряван от работодател, длъжен ли съм да си плащам осигуровки като собственик на фирмата, ако тя извършва дейност? 2. какви данъци и такси трябва да заплащам за онлайн търговия през уеб сайт от чужбина към чужбина (стоките се закупуват от Китай и Русия и се продават на Западноевропейския и Американския пазар)? Говорим за битова техника, мобилни телефони и сувенири. Стоката не се задържа, нито минава през България. 3. имам предложение за бизнес партньорство с няколко фирми от чужбина, които се интересуват от услуги за изработка на уеб сайтове. Работя с чужди фирми за изработката им и буквално ще съм медиатор по договорите. Сумите са около 20-50 000 Евро за сайт, като ориентировъчно 80% дължа на изпълнителите и 20% остават за мен и моите партньори, на които им дължа комисионни. Интересува ме каква оферта можете да ми предложите за счетоводството по точка 2 и 3. Бих се радвал на бърз отговор, за да мога да задействам в най-скоро време горепосочените връзки. Наясно съм, че фирмата трябва да мине по ДДС и мога да назнача 1-2 служители допълнително.

Изитакс: Здравейте Калин. По въпрос 1: Осигуровки на само-осигуряващо се лице не плащат само ако е на трудов договор на максималния праг 2600лв. По въпрос 2: Този тип търговия е чрез тристранни операции, нормално се облага с корпоративен данък върху печалбата и при определени условия с ДДС. За продажби на фирми от ЕС е задължителна регистрацията по ДДС, за трети страни не е нужно. До регистрация по ДДС е подходящ план УСЛУГИ+, след това ще трябва да калкулираме цена на база документо-оборота.

07.06.2018 Въпрос от Невена:

Здравейте, предстои и регистрация на фирма ще бъде магазин за дрехи ще има само един управител и той ще работи в магазина .Въпросът ми е следния може ли вие да ми водите счетоводството и колко пари ще ми струва на месец също така осигуровките на управителя колко че се плащат всеки месец. Благодаря ви!

Изитакс: Здравейте Невена, благодарим ви за проявения интерес към ИЗИТАКС! Можем да водим счетоводното обслужване на фирмата. Този тип дейност е за план ТЪРГОВИЯ който струва 24.90лв/месец. Осигуровките за управителя - само-осигуряващо се лице ( ако не е на трудов договор или се само-осигурява в друга фирма) са както следва: - без право на болничен - 141,78лв - с право на болничен - 159,63лв ( по време на болничния не се начисляват осигуровки и се изплаща обезщетение)

08.05.2018 Въпрос от Десислава:

Здравейте, интересувам се от счетоводно обслужване, но все още нямам регистрирана фирма. Въпроса ми е как е най-редно и изгодно да извършвам следната дейност. Става дума за поръчване на стоки основно онлайн, както и препродаването им онлайн в сайтовете за обяви. Не става дума за голяма обем оборот. Може ли да се извършва като физическо лице, регистрирано като свободна професия или трябва да е под формата на фирма, и кое е по-изгодно откъм разходи и данъци? Благодаря!

Изитакс: Здравейте Десислава, свободните професии са личен труд, който всъщност е продажба на услуги. Вие желаете да купувате и продавате стока което е търговска дейност и което е различно от услугите. Т.е. не е приложимо за вас. Относно правната форма на фирмата, препоръчваме ЕООД.

22.01.2018 Въпрос от Ангел:

Здравейте , искам да започна малък бизнес , като закупувам плодове и зеленчуци от тържища и след това ги продавам на регламентирани места в дадени градове за пазари . Искам да попитам ако си създам фирма ЕТ имам ли правото да се освободя от касов апарат и ако имам възможност какъв е реда . Благодаря ви предварително . Лек и успешен ден.

Изитакс: Здравейте Ангел, само регистрираните земеделски производители са освободени от наличен касов апарат. Правната форма на фирмата: ЕТ или ЕООД не влияе върху това.

21.01.2018 Въпрос от Николина:

Здравейте! Въпросът ми аз работя в Фирма ,която ме осигурява на осем часа дневно . Мога ли да подпиша друг трудов договор на още четири часа на ден или да си отворя моя фирма в, която мога минимално да си осигурявам на два часа дневен работен ден ..? Благодаря предварително!

Изитакс: Здравейте Николина, можете да подпишете втори трудов договор на 4 или 2 часа.